RiverFlower

Krönikor från ett annat hörn av hjärnan

Julen är här, samt föraktet mot densamma

Kategori: Allmänt

Föraktet mot den svenska julen brukar alltjämt vakna i december månad. Då kritiseras allt från fattigmansmaten sill i alla former till prydnaderna vi använder. Oavsett det är på skämt eller allvar så verkar det inte som att någon försvarar den med historien bakom varför vi firar som vi firar, utom folk som verkligen växt upp med det fina med julen eller inte blivit påtvingade den. Det är klart att man får skämta om våra traditioner, då traditioner är underliga när man bara ser det rakt upp och ner, samt stressen och den förväntan att allting ska vara perfekt. Men att inte många vet varför vi firar som vi gör är ganska miserabelt. Så här kommer en lista över de traditioner vi har som behöver ett existensberättigande.
 
1. Kalle Anka och hans vänner önskar god jul:
Att bli tvingad att sitta framför TV:n för att titta en timme på gamla tecknade filmer kan jag förstå att folk börjar avsky julen. Men det är så att man måste inte titta på det idag. Jag som liten hade bara SVT1, SVT2 och TV4 hemma (uppväxt i villa utan parabol), det var långt innan youtube fanns och de tecknat jag kunde se på fanns på VHS-kassetter (1980-90 talets version av DVD) och Disneydags på lördagarna där inte filmerna från julprogrammet visades. Så just de filmerna såg man bara en gång om året. För de som är ännu äldre var utbudet av tecknat ännu mer begränsat (då till bio och Kalle Anka på julafton).
 
2. Julmusik
Helt seriöst, man måste ha lyssnat på jullåtar sen ganska tidigt på året för att kunna vara trött på dom lagom i december. Eller så är man en notorisk shopaholic då julmusik spelas ganska tidigt i de flesta affärerna, eller så jobbar man möjligtvis i en affär.
 
3. Sill och potatis
Nyttig fisk som fler borde upptäcka eller ren fattigmansmat som inte hör hemma på 2000-talet. För mig påminner sillen om att man ska vara glad för det lilla som man har. Det tankesättet fick man gå efter på den tiden när en stor del av folket var fattiga och var tvungen att lägga in sillen i en lag av salt och ättika för att den skulle hålla
Kommentera inlägget här: