RiverFlower

Krönikor från ett annat hörn av hjärnan

Varför glömdes Jan Lindblad bort?

Kategori: Allmänt

Jan Lindblad, naturfilmare, visselkonstnär, jonglör och en av de mest säljande skivartister på 1970-talet.
En människa som kämpade för vilda djurs rätt och för naturens bevarande, gick bort för tidigt och glömdes bort efter ett tag. Under några år var det endast ett par artiklar på nätet som kunde bekräfta att han ens hade existerat.
Men år 2010 gjorde konstnären Ingela Ihrman ett examensarbete om Jan Lindblad, Jan Lindbad Film Festival. 
Efter det dök det upp lite mer artiklar, forumtrådar och blogginlägg om Jans filmer och projekt.
Men låt oss lämna över övrig information till individuellt googlande och gå vidare till frågan.
Varför glömdes Jan Lindblad bort?
Jan Lindblad var känd för den breda publiken för sina TV-serier om naturen i Sri Lanka och Guyana samt sina storsäljande musikalbum där han visslade kända melodier med fågelsång i bakrunden (skapade av Jan Lindblad själv). En anledning till att han glömts bort kan vara nostalgifaktorn hos de som såg Jan på TV när det begav sig och visslade med i låtarna på skivorna, vilket gör att man lätt hamnar i mainstream-facket. Men han var även kritiserad b.l.a för sitt tigerprojekt han hade med livskamraten Pia Thörn
1997-98 gavs tiotalet VHS-kassetter ut med några av Jan Lindblads filmer som vad jag vet inte finns på DVD. Enligt två kassetter som jag har i min egen samling så ägs rättigheterna av Stiftelsen Jan Lindblad, och nog är det konstigt att Lindblads filmer har försummats en restaurering och utgivning på DVD.
Inte heller någon av Jan Lindblads TV-serier är förärade en plats i SVT plays avdelning Öppet arkiv (ägs rättigheterna av TV-serierna Stiftelsen Jan Lindblad också).
Med det här inlägget vill jag uppmärksamma frågan om var allt filmat material har tagit vägen och hoppas på en utgivning av Jan Lindblads filmer på DVD.

80-talisterna och framtiden

Kategori: Allmänt

Den vanligaste beskrivningen av en 80-talist är kräsen och bortskämd, vilket till en stor del är sant och ofta beror på curlande föräldrar. Vi växte upp med tecknade barnprogram på morgonen, tecknade barnprogram på kvällen och tecknade filmer på VHS band (formatet före DVD).
För de flesta som tog klivet in i arbetslivet väntade det nog en skarp kontrast till det bekväma studentlivet. Arbetsförmedlingen, försäkringskassan, CV, nya rutiner, krångliga regler, framtid, karriär, stress, psykisk ohälsa och gud vet vad. Mycket varierar från person till person av vad som kommer att ingå i livet, men frågan är: hur kommer vi att uppfostra nästa generation.
En stor del skaffade barn strax efter studenten och med tanke på vad jag själv har läst så kan det bero på undvikandet av neuropsykiska funktionshinder, inte alltid av förakt för dessa utan för att barnet inte ska bli mobbat och hamna i utanförskap.
Det finns troligtvis lika mycket uppväxtvarianter som det finns nyanser och alla som skaffar barn får uppfostra efter egen förmåga
 
Eller: att curla eller inte curla, det är valmöjligheten

Sociala medier-stjärnor, framtidens entrepenörer

Kategori: Allmänt

Instagram som Youtube, bloggare eller fotograf. Blir du populär på sociala medier kan du tjäna på det. Metoderna är många och vad jag förstår är olika beroende på vilken sida man publicerar och säljer sitt varumärke (sig själv) på. Exempelvis Youtube kan du dela annonsintäkter för varje annonslänk som blir klickad. Ett annat sätt är att du kontaktar ett företag eller att ett företag kontaktar dig och du gör reklam för företaget du har fått kontakt med.
Hur man går till väga när man tjänar pengar på sociala medier får man annars leta fram själv och pröva sig fram för att se vilka typer av följare du får och vilka företag som kan tänkas samarbeta med dig.
För tillfället har jag inte hittat någon typ av guide som förklarar hur allt går till så slutsatsen blir att man själv får ta reda på hur man gör. Utforska möjligheterna, pröva ideer.
 
Som en framtidens entrepenör