Varför glömdes Jan Lindblad bort?

Jan Lindblad, naturfilmare, visselkonstnär, jonglör och en av de mest säljande skivartister på 1970-talet.
En människa som kämpade för vilda djurs rätt och för naturens bevarande, gick bort för tidigt och glömdes bort efter ett tag. Under några år var det endast ett par artiklar på nätet som kunde bekräfta att han ens hade existerat.
Men år 2010 gjorde konstnären Ingela Ihrman ett examensarbete om Jan Lindblad, Jan Lindbad Film Festival. 
Efter det dök det upp lite mer artiklar, forumtrådar och blogginlägg om Jans filmer och projekt.
Men låt oss lämna över övrig information till individuellt googlande och gå vidare till frågan.
Varför glömdes Jan Lindblad bort?
Jan Lindblad var känd för den breda publiken för sina TV-serier om naturen i Sri Lanka och Guyana samt sina storsäljande musikalbum där han visslade kända melodier med fågelsång i bakrunden (skapade av Jan Lindblad själv). En anledning till att han glömts bort kan vara nostalgifaktorn hos de som såg Jan på TV när det begav sig och visslade med i låtarna på skivorna, vilket gör att man lätt hamnar i mainstream-facket. Men han var även kritiserad b.l.a för sitt tigerprojekt han hade med livskamraten Pia Thörn
1997-98 gavs tiotalet VHS-kassetter ut med några av Jan Lindblads filmer som vad jag vet inte finns på DVD. Enligt två kassetter som jag har i min egen samling så ägs rättigheterna av Stiftelsen Jan Lindblad, och nog är det konstigt att Lindblads filmer har försummats en restaurering och utgivning på DVD.
Inte heller någon av Jan Lindblads TV-serier är förärade en plats i SVT plays avdelning Öppet arkiv (ägs rättigheterna av TV-serierna Stiftelsen Jan Lindblad också).
Med det här inlägget vill jag uppmärksamma frågan om var allt filmat material har tagit vägen och hoppas på en utgivning av Jan Lindblads filmer på DVD.

80-talisterna och framtiden

Den vanligaste beskrivningen av en 80-talist är kräsen och bortskämd, vilket till en stor del är sant och ofta beror på curlande föräldrar. Vi växte upp med tecknade barnprogram på morgonen, tecknade barnprogram på kvällen och tecknade filmer på VHS band (formatet före DVD).
För de flesta som tog klivet in i arbetslivet väntade det nog en skarp kontrast till det bekväma studentlivet. Arbetsförmedlingen, försäkringskassan, CV, nya rutiner, krångliga regler, framtid, karriär, stress, psykisk ohälsa och gud vet vad. Mycket varierar från person till person av vad som kommer att ingå i livet, men frågan är: hur kommer vi att uppfostra nästa generation.
En stor del skaffade barn strax efter studenten och med tanke på vad jag själv har läst så kan det bero på undvikandet av neuropsykiska funktionshinder, inte alltid av förakt för dessa utan för att barnet inte ska bli mobbat och hamna i utanförskap.
Det finns troligtvis lika mycket uppväxtvarianter som det finns nyanser och alla som skaffar barn får uppfostra efter egen förmåga
 
Eller: att curla eller inte curla, det är valmöjligheten

Sociala medier-stjärnor, framtidens entrepenörer

Instagram som Youtube, bloggare eller fotograf. Blir du populär på sociala medier kan du tjäna på det. Metoderna är många och vad jag förstår är olika beroende på vilken sida man publicerar och säljer sitt varumärke (sig själv) på. Exempelvis Youtube kan du dela annonsintäkter för varje annonslänk som blir klickad. Ett annat sätt är att du kontaktar ett företag eller att ett företag kontaktar dig och du gör reklam för företaget du har fått kontakt med.
Hur man går till väga när man tjänar pengar på sociala medier får man annars leta fram själv och pröva sig fram för att se vilka typer av följare du får och vilka företag som kan tänkas samarbeta med dig.
För tillfället har jag inte hittat någon typ av guide som förklarar hur allt går till så slutsatsen blir att man själv får ta reda på hur man gör. Utforska möjligheterna, pröva ideer.
 
Som en framtidens entrepenör

Vi behöver ett nytt Hasse och Tage

I veckan som gått meddelades det att Hasse och Tage museet befinner sig i en akut kris. I filmklippet på svt nyheter nämns det att tiden är förbi då alla kände till Hasse och Tage, sveriges mesta komikerpar. En insändare publicerades i tidningen Metro och även en i Expressen, där författaren var förvånad över att deras folkhemshumor och citat idag har svårt att nå en ny generation
Insändaren i Expressen avslutas med: "Det är skrämmande att det finns ungdomar som inte känner till Hasseåtages mest klassiska sketcher vilka kan sägas tillhöra den svenska folksjälen"
I Metro svarade en person från den nutida generationen som skrev att hon inte kände igen något av citaten som stod i insändaren. Hon gav även ett exempel på ett humorcitat från den nya generationen komiker.
 
Min syn på det hela som Hasseåtage-fan (född 1989) är att det är synd att inte ungdomar känner till deras livsgärning (förutom möjligtvis Hasses sång "Blommig falukorv" och Tages tv-film "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"). Men det är också förståeligt. Ta till exempel Tage Danielssons monolog "Om sannolikheten", där nämner han något som hände i Harrisburg som alla i publiken visste vad det var. Men för att monologen ska fungera idag så måste man tala om eller googla upp att det var en kärnkraftsolycka som hände i Harrisburg. Den startade en debatt om säkerheten kring kärnkraften som också genomsyrar Tages berömda monolog. "Ingvar Carlsson ser ut som en fot i ansiktet" är ett uttryck som dom använde i en revy, de flesta tonåringarna idag har bara möjligen sett Ingvar Carlsson på bild på samhällskunskapen i skolan
 
Hans Alfredsson och Tage Danielsson var de skarpaste satirikerna som Sverige haft och som tolkade sin samtid med inteligent lättsam humor. En kombination som gjorde dem folkliga. Liknande komiker skulle behövas idag i dessa mörka tider, som vågar sticka ut och ifrågasätta krångliga politiska utsvävningar
 
Alla generationer skulle behöva en Hasseåtage duo vardera

Metafor om den egna vägen

När jag var liten och följde med mina föräldrar till en restaurang så beställdes en varsin köttbaserad rätt till mor och far
själv valde jag pasta

Idag har jag praktikplats i en butik och grillar kyckling, väger fisk och inventerar kött från Måndag till Fredag
i matlådan har jag pasta

I livets bord av kött jag väljer pasta

RSS 2.0