RiverFlower

Krönikor från ett annat hörn av hjärnan

Varför glömdes Jan Lindblad bort?

Kategori: Allmänt

Jan Lindblad, naturfilmare, visselkonstnär, jonglör och en av de mest säljande skivartister på 1970-talet.
En människa som kämpade för vilda djurs rätt och för naturens bevarande, gick bort för tidigt och glömdes bort efter ett tag. Under några år var det endast ett par artiklar på nätet som kunde bekräfta att han ens hade existerat.
Men år 2010 gjorde konstnären Ingela Ihrman ett examensarbete om Jan Lindblad, Jan Lindbad Film Festival. 
Efter det dök det upp lite mer artiklar, forumtrådar och blogginlägg om Jans filmer och projekt.
Men låt oss lämna över övrig information till individuellt googlande och gå vidare till frågan.
Varför glömdes Jan Lindblad bort?
Jan Lindblad var känd för den breda publiken för sina TV-serier om naturen i Sri Lanka och Guyana samt sina storsäljande musikalbum där han visslade kända melodier med fågelsång i bakrunden (skapade av Jan Lindblad själv). En anledning till att han glömts bort kan vara nostalgifaktorn hos de som såg Jan på TV när det begav sig och visslade med i låtarna på skivorna, vilket gör att man lätt hamnar i mainstream-facket. Men han var även kritiserad b.l.a för sitt tigerprojekt han hade med livskamraten Pia Thörn
1997-98 gavs tiotalet VHS-kassetter ut med några av Jan Lindblads filmer som vad jag vet inte finns på DVD. Enligt två kassetter som jag har i min egen samling så ägs rättigheterna av Stiftelsen Jan Lindblad, och nog är det konstigt att Lindblads filmer har försummats en restaurering och utgivning på DVD.
Inte heller någon av Jan Lindblads TV-serier är förärade en plats i SVT plays avdelning Öppet arkiv (ägs rättigheterna av TV-serierna Stiftelsen Jan Lindblad också).
Med det här inlägget vill jag uppmärksamma frågan om var allt filmat material har tagit vägen och hoppas på en utgivning av Jan Lindblads filmer på DVD.